Friday, November 2, 2012

Bersyukurlah Dengan Nikmatnya

Assalamualaikum ^^

hai semua *lambai tangan  :)
sht ? dah mkn ? dah tido ? :P
korang jwp dlm ati dah la yae :)

actually just leave 2 day n half 
before kaki tifah nie jejak dewan .
tp tp tifah curi masa jgk nak tls blog .
hope korang sudi bca , komen n munasab dri k :)

let's start *mcm nak lwn lari plk kan ~hehe
korang kenal x Malala ?.
ala gadis Pakistan yg berumur 15 thn tue 
x knl ? korang bca surat khabar ke x nie -_-

*Malala (btudung hijau ) with bapanya n 2 adiknya ~

Malala telah menjadi mangsa tembakan Taliban
siapa Malala sebenarnya ? kenapa Taliban begitu takut sehingga nak bunuh dia ?
Malala nie klu korang nak thu seorg gadis yg cukup berani .
dia berani memperjuangkan hak mendapat pendidikan 
bagi kanak-kanak perempuan di Pakistan .

wlpn peluru menembusi otaknya dri bahagian ats mata hingga ke bahu ,
atas kuasa Allah gadis ini masih hidup :)
alhamdulillah ~

gadis ini juga bertuah sbb dilahirkan dlm keluarga ilmuan yg menyokong perjuangannya .
ayah dia  berani membuka pintu sekolah kpd kanak2 perempuan .
adik dia secara terbuka mengajak rakyat Pakistan menyokong kakaknya .
pengorbanan Malala ,ayh n adiknya patut dikagumi ~

cuba korang tgk di negara kita ,
kanak2 perempuan bertuah sbb x ada halangan langsung nak timba ilmu .
malah , golongan perempuan menguasai IPTA & IPTS.
kita patut bersyukur. Negara kita masih aman .

kita hanya perlu mengorbankan masa n tenaga 
utk menumpukan perhatian terhdp pelajaran .
tp pengorbanan yg sikit tue la ada dlm kalangan kita yg liat 
n x sanggup melakukannya .

nak p sekolah pun malas .
alasan bila mak tny awat x mau p kolah ?
" bosanlah , ckg tue ajar x best la n soon "
bila ckg tny plk awat x mai kolah ?
"demam , x sihat , n soon "
mcm2 alasan kita bgi .

kat Pakistan tue berebut nak kan ilmu
smpi kena tembak la , 
ada yg sampai mati nak perjuangkan hak depa ~

kita ?? dpt ilmu free pun x mau g .
buka la minda , tny dri masing2 .
pengorbanan apa yg hmp dah bt ?
sanggupkah kita berkorban utk mempertahankan agama, 
bangsa dan tanah air sendiri yg sudah tentu sangat besar pengorbanannya .
SANGGUPKAH KITA BERKORBAN ??

Tifah x kta kat sapa2 tapi mengingati dri tifah jgk ~
jika nak banding dgn pengorbanan Malala ,
tifah rsa kerdil sngt .
* tidak ada perjuangan yang tidak menuntut pengorbanan *


p/s : doakan Tifah dalam exam STPM nie yae ~ 
tifah menyusun 10 jari jika ada yg mengguris perasaan korang ,
yg baik dari Allah , yg kurang dri Tifah sdri ^^



dah baca? kalau suka like yea :)

2 doakan Tifah kurus & berjaya:

Fariz Reza said...

Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 446.

Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

From: Fariz Reza [Dot] Com

NAR'Z said...

@Fariz Rezawaalaikumsalam . tq ,also done follow u :) insyaallah . tq support me in blogging :)