Saturday, September 7, 2013

NEVER. LOSE . HOPE . ALLAH is always by your side ^^

Assalamualaikum n slmt malam sahabat semua yg x henti support me in blogger :D thank so much .Maaf jika kebelakangan nie tifah jarang up to date blog nie ~ i'm bz doing PBS n presentation but but don't worry bcoz this night i spent time here to share stori with u all :D

 KENAPA ALLAH UJI KITA ?

pernah korang diuji oleh Allah s.w.t ? xkira dlm  bentuk or cara apa sekalipun . x pernah ? ohh . AWAK PEMBOHONG ! I do not believe you at all.. semua manusia akan diuji oleh Allah wlpn sekali. x kira la dia beriman or kaya or whatever la.dia pasti akan DIUJI ALLAH S.W.T .

y Allah uji kita ?

1. ALLAH UJI HAMBANYA KERANA IANYA MERUPAKAN SALAH SATU TANDA KASIH ALLAH

Allah uji kita sbb allah syg kita . mybe kita lalai dlm mengingatinya. terlalu diberi kemewahan/kesenangan pun susah sbb kita akan lupa Allah . terlalu pikir duniawi n kejar kekayaan dunia but akhirat lintang pukang .tifah pun x la sempurna mna . still make mistake . x dpt dinafikan kdg2 lalai juga  mengejar akhirat Allah.ujian yg Allah beri pada kita tanda Allah kasih kepada hambanya . so PLEASE jgn mengeluh okey ;)  just face it n  S M I L  E  :D

2. ALLAH NAK HAMABANYA KEMBALI KE JALAN YANG BENAR DAN RASA SESAL ATAS DOSA YANG PERNAH KITA LAKUKAN

mybe kita x perasan kadang2 make mistake . dgn kawan , adek beradik apetah lagi parents kita right ? kdg2 kita terlepas pndg dgn dosa yg ringan2 like termeninggi suara dgn parents. itu dosa  namanya . i know yg bca nie ramai yg prnh buat dgn x sengaja right. so tunggu ape lgi ? go n minx maaf cpt2 sementara diorang maseh ada . korang perasan kdg2 Allah byr cash atass perbuatan kita . itu bagus bgi tifah bcoz kita kita akn cepat2 menyesal n bertaubat. Allah rindu kita melakukan kebaikan di dunia n akhirat . so bila Allah uji jgn plk ckp mcm2.. Allah tahu yg terbaik untuk umatnya :)


3. ADA HIKMAH SATU HARI NANTI ATAS APA YANG TERJADI

orang prnh ckp 'pasti ada hikmah benda nie jadi' . YES , i agree. it's happen to me.
 first : helmet ayah bgi hilang at rumah ---> hikmahnya ,' Allah xmau bgi tifah selalu keluar rumah maybe sbb sebelum hilang tifah rajin keluar ptg2 dgn kawan '
second : fone kesayangan ayah bgi hilang jgk ---> hikmahnya ' tifah terlalu leka dgn teknologi sekarang smpi kdg2 x stdy , kdg2 solat lewat waktu n soon.. fone tue hilang bt tifah sedar bnyk masa tifah hbs dgn sia2. 
wlpn perit nak terima benda yg kita syg + pemberian ayah plk tue hilang but Alhamdulillah now dah blh terima . ramai kwn2 support n my parents say 'benda nak jdi ada hikmahnya .syg mcm mna pun klu nak hilang,hilang jgk '. so ? insyaAllah i hope one day Allah berikan yg lebih baik :) kejayaan demi kejayaan yg blh membalas jasa kedua ibubapa tifah . insyaAllah . :D



firman Allah SWT bermaksud: “Allah tidak menguji seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.” (Surah al-Baqarah ayat 286)

so lastly from me . just face all uji yg Allah beri. perancangannya adalah yg TERBAIK . just face it n smile . don't give up to pray n always trust him :) NEVER .LOSE. HOPE --> cause Allah is always by your side  
*yg baik dtg dri Allah , yg tidak baik dtg dalam diri tifah sendiri . maaf ku pinta ^^
dah baca? kalau suka like yea :)

4 doakan Tifah kurus & berjaya:

S.K.A said...

Assalam =) betol 2 Tifah..Allah lebih mengetahui segala2nya..ape pun ujian dari Dia..kita sebagai hambaNya kenalah bersabarkan..xde yg terlepas dr ujian Allah..Alhamdulillah perkongsian yg berguna..

NAR'Z said...

S.K.A : waalaikumsalam :D betol tue . setiap ujian yg Allah turunkan pda umatnya pasti ada hikmah disebaliknya :) alhamdulillah ~ thank

Busyra Bt Takiyudin said...

Allah uji kita hari ni untuk berikan yg terbaik suatu hari nanti. InshaAllah. :)

NAR'Z said...

kak busyra : yae.. btoi tue kak. insyaAllah . :D